Verslag bijeenkomst Heerensocieteit 30 januari 2018.
22 Heeren werden welkom geheten door voorzitter Alex, die ook de spreker Prof. Dr. E. Myjer verwelkomde.
Alex vertelde dat er met de uitbater van de Beukenhof gesprekken zijn gevoerd over het verbeteren van de kwaliteit van het eten. Dit heeft geleid tot het aanbieden van een keuzemenu bestaande uit 3 gangen, waarbij er voor elke gang een keuze uit 2 gerechten zal zijn. Tijdens de borrel zal de bediening de keuzes van de Heeren opnemen. Ook is er toegezegd dat er meer op de kwaliteit zal worden gelet. Het bestuur heeft daarom besloten dat we voorlopig in de Beukenhof blijven en dat er in de bijeenkomst van Maart een besluit genomen zal worden m.b.t. de locatie.
Een warm proficiat ging naar Hans Hooymaaijers vanwege de eervolle tweede plaats als “Pronkstuk van Nederland” die de eerste microscoop in bezit van Museum Boerhaave kreeg. Het museum is trouwens prachtig geworden na de restauratie en zeer de moeite waard om te bezoeken.
De jarige Bernard werd uitbundig toegezongen.
De Buitendag zal dit jaar plaatsvinden op zaterdag 2 Juni, waarschijnlijk in en rond De Kaag.
Met vertraging, door een extra kopje soep, nam Egbert Myjer het woord. Natuurlijk in eerste instantie gespecialiseerd in “rechten van de mens” werkte hij ook mee aan het recent verschenen rapport “Sexueel misbruik in de sport” van de Commissie de Vries.
Natuurlijk is het een zeer actueel thema, door de #metoo beweging, maar het was er natuurlijk altijd al. Denk aan de Katholieke Kerk, Jeugdinternaten, Scouting Nederland etc. De spreker beval in dit verband zeer het boek “Het Hout” van Jeroen Brouwers aan.
In de sport werd er niet over gepraat: het moest vooral intern opgelost worden. In 1996 was er voor het eerste een affaire die naar buiten kwam: de affaire Ooms. NOC/NSF wilden wat doen en baseerden zich op het Wetboek van Strafrecht: eerst werd alleen verkrachting onacceptabel gevonden, al snel daarna ook betasting en je ongewenst bloot tonen aan een ander. Een van de belangrijkste uitdagingen is het voorkomen van een té close relatie tussen sporter en trainer. NOC/NSF probeerden van alles: tuchtrecht, vertrouwens-contactpersonen bij de verenigingen etc. Maar er zijn 25.000 verenigingen en vele miljoenen sporters….
De Commissie deed beperkt eigen onderzoek. Bij het meldpunt kwamen slechts 103 meldingen binnen. Verder baseerde men zich op een Belgische studie onder 2000 sporters. Een derde studie kwam niet tijding klaar om in het rapport meegenomen te worden. In Nederland heeft 22% van de vrouwen enigerlei vorm van seksueel geweld ervaren, meestal ongewilde aanrakingen. Een voorzichtige schatting onder sporters komt tot
ca. 11 % grensoverschrijdend gedrag, vaak ook door mede-sporters, bijvoorbeeld in de kleedkamers. “Gevaarlijke sporten” zijn vechtsporten zoals judo, zwemmen, beach-volleybal. Toch blijft het opmerkelijk dat er zo weinig zaken gemeld worden.
De Commissie heeft een reeks aan preventieve maatregelen voorgesteld en ook een structuur van aanpak. Verenigingen moeten alert zijn, meldingen doorspelen naar de bond en dan eventueel naar de politie.
Het rapport van de Commissie is wijd verspreid en er zijn al 26.000 exemplaren gedrukt.
Er waren erg veel vragen, maar inmiddels liep de avond zó ver achter op schema dat slechts een enkele vraag werden toegestaan. Dit tot ongenoegen van sommige Heeren.
Er was een korte tafeldiscussie o.l.v. Dirk over het lot van psychiatrische patiënten die in erbarmelijke omstandigheden in Nederlands psychiatrische instituten verblijven. Daarna werd de discussie met de spreker heropend en werd er nog lang gepraat en gediscussieerd over sport en sex. Het werd laat en de meeste Heeren verlieten de Beukenhof nog voor dat de koffie was geserveerd.
Albert Koopman, secretaris.
copyright © Heerensocieteit Oegstgeest