Verslag van de bijeenkomst van de Heerensociëteit Oegstgeeest op 29 januari 2019 in de Villa Beukenhof te Oegstgeest.


Met een opkomst van 26 Heeren en 1 spreker was een “lange” tafel noodzakelijk; het was passend voor dee’s bijzondere ende sportieve avond.


Na een wederom goede en gezellige borrel werd om 19.59 uur aan tafel aangeschoven en verwelkomde de voorzitter de spreker, de heer P. Blangé, oud Olympisch  volleybalkampioen en tegenwoordig prestatie-innovatie-manager (PIM’r) bij de Skate Federatie. De voorzitter memoreerde ook nog enkele verjaardagen en keek nog even met genoegen terug op het Heerenkerstdiner en de Nieuwjaarsborrel.  Over al hetgeen in de diverse wandelgangen werd en wordt besproken kon en wilde hij (nu nog) niet ingaan.  Wel wees hij de Heeren nogmaals op het (bijzondere) diner in maart : dan staat de vraag ter discussie of het aanvaardbaar is dat er ook sprekers van het vrouwelijke geslacht worden uitgenodigd voor een spreekbeurt bij onze Heerensociëteit.


Na een prettig en lekker voorgerecht startte het “lange” deel van de avond. Middels een tweegesprek (interview) tussen Heer Albert M. en de heer P. Blangé kwamen allerlei bijzondere (tot voorheen voor vrijwel iedereen onbekende) aspecten van een glimmende en glansrijke carrière als topvolleyballer aan de orde. Al snel bleek P. Blangé een rasverteller te zijn en wist Heer Albert M. zich op glorieuze wijze te beperken tot slimme voorzetjes die dan door PB met een ferme knal werden ingemept.

Enkele bijzonderheden :

het gaat niet om lengte, maar om het gebruiken ervan;

een serieus resultaat vereist een méér dan gewoon serieuze voorbereiding;

in de laatste time-out (met een matchpunt TEGEN) van het olympisch kampioenschap werd door de coach niets gezegd. Niet nodig. De verantwoordelijkheden waren reeds overgedragen, tot in detail bekend en de spelers wisten wat hen te doen stond. Het ging (en zou nu dus ook moeten gaan) om vertrouwen, inspiratie en vakmanschap in de uitvoering;

ook als je in eerste instantie uit de selectie valt kan je later olympisch kampioen worden;

de huidige professionals verdienen (zeer) goed; dat was lang niet altijd zo;

harde en neutrale kwantitatieve en kwalitatieve gegevens over spel en sporter zijn belangrijk, maar uiteindelijk gaat het toch om (willekeurige volgorde) talent, inspiratie, reflexen en teamwork.


Volgens de inmiddels zeer gewaardeerde traditie werd van de koffie genoten in de bar. De Heeren en de heer hadden het weer goed.