Verslag bijeenkomst Heerensocieteit 27 Februari 2018.
Verwelkomd door voorzitter Alex kwamen 22 Heeren bijeen in Villa Beukenhof. Ondanks de Voorjaarsvakantie een indrukwekkend aantal.
Alex meldt dat hij in nauw contact is met het management van de Beukenhof m.b.t. het eten. Het wordt beter, maar meer variatie kan geen kwaad. Er wordt eind mei een beslissing genomen. Als spreker hebben we een eigen lid : Jos ter Avest.
De Cultuurcommissie gaat, onder de bezielende leiding van Peter, een excursie organiseren. Het idee is om het atelier van een kunstenaar te bezoeken met daarna een lunch. Details volgen nog.
Als er het komend weekeinde geschaatst kan worden op de Kaag, dan zal Alex zorgen voor erwtensoep op de woonboot van Paul, en niet alleen erwtensoep !
Spreker Jos ter Avest voelt zich een beetje een “Excuus Truus” omdat er geen spreker van buiten was vanavond. Hij vertelt kort over zijn carrière bij ABN/AMRO maar wil het met name hebben over zijn functie als Honorair Consul van Japan in Nederland. Omdat in Nederland hoofdstad en regeringscentrum gescheiden zijn, zijn er in Amsterdam een 40 tal consulaten, sommige beroeps-consulaten, sommige honorair (d.w.z. onbezoldigd) consulaten. Vaak worden hiervoor Nederlanders gevraagd. Japan heeft een bijzondere relatie met Nederland. Een Nederlands schip komt, per vergissing, in 1600 in Japan aan, op het eilandje Deshima en daardoor ontstaan een bijzondere handelsrelatie die tot 1860 exclusief tussen Nederland en Japan was. De Leidse arts Van Siebold kreeg, bij grote uitzondering, toestemming om het vasteland van Japan te bezoeken en er onderzoek te doen. Een bezoek aan het Van Sieboldhuis aan het Rapenburhg is dan ook erg aan te bevelen. Na de Tweede Wereldoorlog en de troebelen in Nederlands Indië bloeiden de relaties weer op. Als eerste Japans bedrijf vestigde in 1963 de Bank of Tokyo zich in Nederland. Vele bedrijven zouden volgen, in totaal ca. 300. Er wonen ca. 1800 Japanse expats in de regio Amsterdam en in Amstelveen is zelfs een Japanse school. ABN/AMRO werd gevraagd een consulaat op te zetten en zo is Jos “er in gerold”, hoewel hij geen Japans kent. Hij zet zich als honorair consul in voor handelsbevordering en bevordering van culturele betrekkingen, vaak in samenwerking met gemeentes als Amsterdam of Leiden en het Ministerie van Economische Zaken. Onlangs was hij 3 weken in Japan om de opening van een brug tussen Deshima en het vaste land mee te maken en om te proberen een dreigende sluiting van het Japanse biotech bedrijf Estellas in Leiden te voorkomen. Jos ziet nu natuurlijk al uit naar 2020: de Olympische spelen in Tokyo.
Als leider van de Tafeldiscussie trad Hans Turenhout op. Na complimenten over het eten en enkele opmerkingen over de gemeenteraadsverkiezingen, die enigszins leken op een stemadvies, kwam hij met een heldere stelling: om het voor onze kinderen en kleinkinderen nog mogelijk te maken om een huis te kopen, moet de hypotheekrente worden afgeschaft. Bovendien moet het Groene Hart van Nederland worden volgebouwd.
Er volgde een wat chaotische discussie, waarbij subgroepjes ontstonden en het daardoor niet mogelijk was om te komen tot een duidelijke verslaglegging of conclusie. Enkele Heeren leken het in elk geval met de stelling niet eens te zijn.
Albert Koopman, secretaris.
copyright © Heerensocieteit Oegstgeest