Waarde Heeren,
Afgelopen 29 oktober waren wij een avond onder elkaar, zonder een externe spreker, om van gedachten te wisselen over hoe wij ook voor de toekomst interessante sprekers voor onze Heerensociëteit kunnen benaderen. De sprekerscommissie heeft ons meegenomen in haar gedachten hoe het sprekersprofiel er idealiter uit zou moeten zien. Aansprekend, onderhoudend maar ook interessant en bijzonder. Beperking van geschikte kandidaten bleek al snel te zitten in het feit dat enkel en alleen heren het sprekersgestoelte zouden mogen betreden. Wel goede kansen uit “eigen kweek”. Sprekers uit ons eigen gezelschap met een tafeldiscussie na een inhoudelijke inleiding door de spreker. Aan eenieder dan ook om een aantal gespreksonderwerpen in de “binnenzak” bij zich te hebben. U wordt vanzelf benaderd door de sprekerscommissie.
Door onze penningmeester werd nog eens bevestigd dat er van buitensporige gages voor sprekers helaas geen sprake kan zijn. Externe sprekers zullen dan ook vooral uit de eigen netwerken gerekruteerd dienen te worden.
Binnenkort ontvangt u de uitnodiging voor de Lustrum- & Kerstbijeenkomst op 16 december, start om 18:15 uur. Houd deze avond vrij!
Voor 26 november staat een externe spreker op het programma: Prof. Dr. Hans Slabbekoorn met als onderwerp:
Stilte voor de Storm: van dierentaal tot akoestische klimaatverandering
Geluid levert mens en dier mogelijkheden om te communiceren. Geluid vertelt ook veel over de omgeving, en kan met name de belangrijkste bron van informatie zijn wanneer het zicht slecht is of in het donker. Men zegt wel dat voor mensen een foto meer zegt dan duizend woorden, maar voor kennis over het dierenrijk zegt een geluidsopname vaak meer dan duizend foto’s. De functie en evolutie van signalen is te begrijpen door kennis over de natuurkundige basis van geluid en de fysieke mogelijkheden om akoestische signalen te maken. Ook is kennis over de voortplanting en perceptie van geluid van belang. De wereld is altijd al vol geluiden geweest van wind, golfslag, aardbevingen, en vulkaanuitbarstingen, naast de geluiden gemaakt door dieren. Sinds de industriële revolutie zorgt de mens er echter voor dat er veel geluiden zijn bijgekomen van allerlei machines en transportmiddelen. Dit verandert het geluidslandschap en kan gevolgen hebben voor veel dieren overal op de wereld.
Hans Slabbekoorn studeerde biologie aan de universiteit van Utrecht (1986-1993), waar hij zich verdiepte in primatologie en plantenecologie, met veldwerk in Indonesië en Frankrijk. Zijn promotieonderzoek deed hij aan de universiteit van Leiden (1994-1998) aan functie en evolutie van akoestische signalen met onderzoek aan communicatie bij vogels. Vervolgens werkte hij als post-doc aan de San Francisco State University, in California (1998-2001). Daarvoor deed hij veldwerk in Kameroen aan de rol van seksuele signalen in soortvorming en de rol van ecologie bij het verklaren van tropische biodiversiteit. Daarna keerde hij terug naar Leiden voor een tweede post-doc positie (2001), om vervolgens aangesteld te worden als universitair docent (2004), hoofdocent (2012), en hoogleraar (2022) in de Akoestische Ecologie & Gedrag. Hij heeft verder korte bezoeken gebracht als gastdocent aan Parijs, Frankrijk (2011), Harbin, China (2015), en Salvador, Brazilië (2017).
Tot 26 november! U bent zoals gebruikelijk welkom vanaf 19 uur in Villa Beukenhof.
Indien U onverhoopt de bijeenkomst van 26 november niet kunt bijwonen, dan dient U bij het bestuur af te zeggen uiterlijk zondagavond
24 november via het onderstaande contactformulier. Zoals gebruikelijk bent u zonder tegenbericht aanwezig.
Bij absentie zonder tijdige afmelding worden de kosten wel gerekend.
Afmelden:
Namens het bestuur van de Heerensociëiteit,
Chris de Jonge, secretaris
copyright © Heerensocieteit Oegstgeest