Verslag bijeenkomst Heerenscocieteit 27 Maart 2018.
In totaal 23 Heeren werden welkom geheten door voorzitter Alex, met een bijzonder woord van welkom voor de spreker van de avond Arnoud van Nierop.
Alex wees de Heeren op het uitje georganiseerd door de Commissie Cultuur op donderdag 12 April naar Den Haag. Zie hiervoor het bericht op deze site van Peter Jansen. Ook herinnerde hij nog aan de komende Buitendag, welke zal plaatsvinden op zaterdag 2 Juni a.s.
Aan Jan Bouts werd een schaaltje uitgereikt dat de overige Heeren hadden ontvangen in 2014 bij de lustrumviering van de Sociëteit. Ook Loek kreeg een schaaltje, omdat het schaaltje dat hij in bezit had door omstandigheden verloren was gegaan. Er is nu nog één schaaltje over voor een toekomstig nieuw lid.
Na het voorgerecht nam Arnoud het woord. Hij is sinds 2017 account manager van de Gemeente Leiden voor het Bioscience Park. Eerst nam Arnoud ons mee in de geschiedenis van Leiden, het ontstaan rond de Burcht, het Leidens Ontzet waarvoor Leiden als beloning van Willem van Oranje de Universiteit geschonken kreeg (Willem gebruikte daarvoor het geld dat van de Roomsen was gestolen bij de verovering van de Nederlanden op de Spanjaarden….).Via de belangrijke figuur Boerhaave en de belangrijke industriële activiteiten van de lakenindustrie liet Arnoud ons met Einstein en Kamerling Onnes over het Rapenburg lopen. De nog steeds bestaande en beroemde Leidse Instrumentmakers School was misschien wel een eerste vonk die het toenmalige Academisch Ziekehuis, de Universiteit en de Gemeente ertoe brachten om achter het AZL, op terreinen van de Universiteit, in 1982 het Bioscience Park te stichten. Een van de trekkers was toen al de gekloonde stier Herman, in wiens stal nu nog steeds het Leiden Science Cafe gevestigd is, waar het goed lunchen is.
Er werken ca. 19.000 mensen op het park en mede daardoor is Leiden de regio met gemiddeld de hoogste opleiding van Nederland. Het Park is het grootste van Nederland en een der grootste ter wereld. Er is een Biotec Training Facility ter beschikking en er werden vele geneesmiddelen ontwikkeld. Momenteel gaan de ontwikkelingen meer richting regeneratieve geneeskunde en vaccins. Er worden proeven gedaan met het kweken van een nieuwe nier in een mens zelf of van een nieuwe heup. Dat moet dan leiden tot “personalised medicine”.
Omdat een deel van het Park binnen de Gemeente Oegstgeest ligt, maar op grondgebied van de Universiteit, vraagt dit toch een meer regionale aanpak. Dit is echter een politiek probleem. Er is verdere groei te verwachten vanuit het LUMC. De effecten van de komst van het Europees Geneesmiddelen Agenstschap EMA naar Amsterdam zijn nog niet duidelijk. Ook gaat Airbus een grotere rol spelen maar de uitwerking op het Park is nog niet bekend.
Er volgt een langdurige en zeer levendige discussie over risico’s van het park voor de omgeving en over mogelijke verdere ontwikkelingen en het aantrekken van nieuwe “incubators”.
Tot teleurstelling van enkele leden die zich grondig hadden voorbereid besluit de Voorzitter geen tafeldiscussie te laten plaatsvinden.
Albert Koopman, secretaris.
copyright © Heerensocieteit Oegstgeest